Beauty Foot and Skin | Huidonevenheden verwijderen
Huidonevenheden verwijderen
Huidonevenheden verwijderen
19604
page-template-default,page,page-id-19604,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Levervlek (lentigo solaris/lentigo senilis)

Levervlek (lentigo solaris/lentigo senilis):

Een levervlek is een pigmentvlek die ook wel ouderdomsvlek genoemd wordt. Het is een lichtbruine egale vlek die onregelmatig gevormd is. Deze ontstaat in de loop der jaren op de huid die veel aan de zon is blootgesteld. De naam levervlek is misleidend omdat er geen verband is met de lever. De officiële benaming is lentigo senilis of lentigo solaris. Het is een goedaardige huidverandering, meestal van de ouder wordende huid.

Hoe ontstaat het?

Levervlekken ontstaan in huidgebieden die vaak in de zon zijn geweest, zoals het gezicht en de handruggen. Door plaatselijk toename van zogenoemde melanocyten ten gevolge van UV-straling ontstaat er een lichtbruine vlek in de huid. Ook op jonge leeftijd kunnen levervlekken voorkomen. Meestal bij lichte huidtypen na regelmatige zonverbranding. Bij de oudere huid is het belangrijk dat de vlek goed wordt beoordeeld. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen gewone plekjes en plekjes die verdacht kunnen zijn.

Hoe kan het behandeld worden?

Levervlekken kunnen cosmetisch storend zijn en verdwijnen niet spontaan.
Wanneer het om kleine tot middelgrote vlekken gaat, is de traditionele behandeling door middel van elektrocoagulatie worden de plekjes verwijderd een effectieve behandeling met een mooi resultaat. Door het plaatselijk oppervlakkig elektrocoagulatie van de bovenste huidlaag is binnen enkele weken na de behandeling de vlek niet meer zichtbaar en is de huid hersteld.

Zonbescherming
Naast een effectieve behandeling is goede zonbescherming bij levervlekken essentieel. Bescherm de huid tegen de zon of gebruik een hoge zonbeschermingsfactor om te voorkomen dat de levervlekken opnieuw ontstaan.

NB. Mocht er bij het eerste consult onduidelijkheid zijn over de aard van de vlek, dan adviseren wij vervolgens een bezoek aan de huisarts.