Beauty Foot and Skin | Acne
Acne
Acne
19629
page-template-default,page,page-id-19629,theme-nouveau,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Acne

Acne:

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Het is een aandoening van de talgklieren. Talgklieren produceren talg (huidsmeer) en voeren dat af naar het huidoppervlak. In een normale situatie zorgt dat ervoor dat de huid soepel blijft. Maar als de talgproductie verstoord is, produceren de klieren meer talg dan normaal. Dan worden de klieren in het gezicht, op de rug en de borst groter en krijg je er last van.

Hoe ontstaat het?

In de talgklieren bevinden zich bacteriën die talg omzetten in vetzuren. Door de combinatie van opgehoopt talg en irriterende vetzuren zet een verstopte talgkier verder uit en barst. Daardoor komen die stoffen in de huid terecht en veroorzaken ze ontstekingen. Er zijn verschillende oorzaken. Hieronder sommen we er een aantal op.

Hormonen
Door overgevoeligheid van de talgklier voor hormonen, produceert de klier te veel meer talg die bovendien ook dikker is. Acne begint dan ook vaak in de puberteit.

Verhoorningsproces
Het talgklierkanaal kan verstopt raken door een stoornis in het verhoorningsproces. Bacteriën die van nature aanwezig zijn in de talgklier kunnen dan ontstekingen veroorzaken.

Bepaaldestoffen
De talgklier kan verstopt raken door contact met olie- of chloorhoudende stoffen en cosmetica.

Wrijven
Door wrijven of een bepaalde druk kan bestaande acne verergeren. Het dragen van een helm, een pet of strakke kleding is daar een voorbeeld van.

Medicijnen
Bepaalde medicijnen (corticosteroiden, anti-epileptica) kunnen acne doen ontstaan of verergeren.

Acne wordt niet veroorzaakt door vitaminetekort, slechte hygiëne, infecties of stress. Wel kan stress de aandoening verergeren.

Hoe kan het behandeld worden?

Wat de oorzaak ook is, in alle gevallen heb je te maken met een vervelend en hardnekkig huidprobleem. Gelukkig kunnen we met de juiste acnebehandelingen en huidverzorgingsadviezen goede resultaten behalen.